søke brutal motstand

Den anerkjente britiske poeten Daljit Nagra har lært meg flere nyttige ting om å skrive poesi. De viktigste to jeg har tatt til meg er:
1. Å aldri hvile før diktet går i trykken, men hele tiden lete etter forbedring.
2. Å søke brutal motstand, ikke ros og stryking over ryggen.

Det å søke motstand har jeg skjønt. Å hvile seg i egen flinkhet skaper stillstand og tvinger deg ikke til å skrape ut ytterkanten av ditt eget potensiale. Veien til antagelse hos et forlag er spekket med motstand. Å skrive en bok er per definisjon en sammenhengende tid av motstand, men den er gjerne ikke konkret, mer av typen; du bør sublimere, stramme inn, tenke klarere sammenheng, ikke være så underlig, osv. Det å møte brutal motstand har jeg ikke skjønt før jeg fikk manuset mitt tilbake fra språkvask denne uka. Når sant skal sies hadde jeg begynt å hvile, begynt å kjenne meg fornøyd og ferdig. Jeg hadde begynt å skrive bok nummer to.

Så kommer manuset tilbake med brukket rygg. Strykninger med rød penn, flytting av hele linjer, omskrivninger av tider og synsvinkler, tydelig uenighet om valg, form og innhold. Jeg ble først lei meg, så rasende, så til slutt kald og klar til å jobbe og kjempe for diktene mine.

Det er verdifullt å jobbe seg gjennom egne tekster slik de plutselig ser ut når en fremmed person har brukket dem om i sitt eget bilde. Det har tvunget meg til å gå inn i diktene ord for ord, linje for linje, nesten som om det var for første gang, søke tilbake til den opprinnelige meningen bak og alle valgene tatt i skriveprosessen. Spørre meg selv; hva gjør at denne personen leser diktet annerledes enn jeg har ment, finnes det likevel et bedre ord her, er denne linja strengt tatt nødvendig? Kan jeg klargjøre det? Kan jeg stryke noe som forstyrrer bildet? Har jeg andre valg, andre virkemidler?

Det er fint at en som overhodet ikke kjenner diktene fra før av kan se forbedringer jeg ikke har tenkt på selv. Men det mest verdifulle syns jeg likevel er den uhyre sterke følelsen jeg har kjent på aller mest de siste dagene; at dette er mine dikt, mine ord, min måte, min sjel og dette skal jeg stå for, dette skal jeg kjempe for og være stolt av.

Gjøre klare valg og vite hvorfor.

2 tanker på “søke brutal motstand

  1. For meg oppstår dikt spontant, og jeg kan bare gjøre små endringer etter selve skapelsesprosessen. Og omtrent utelukkende i form av små strykninger og linjeskift. Når diktene er ferdig er de ferdig, og da er det «take it or leave it.» Jeg beundrer deg for at du har gått gjennom disse prosessene.

    Du er kunstneren.

    Tankevekkende og god tekst!

    • Jeg har nok ikke samme trygghet i meg som deg, verken i forhold til hva som duger eller hva som er ferdig. Men nå nærmer det seg. Jeg har dessuten hatt denne lysten til å skrive diktene sammen til en hel historie, få dem til å henge innbyrdes sammen. Det skaper tilleggsproblemer ala sommmerfugleffekten. Den minste endring ett sted leder til nye behov et annet sted. Takk for at du leste og skrev! C

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..