å skrike det ut

Jeg liker ikke så godt å lage støy. Nå når diktene mine snart blir bok tenker jeg mye på hvordan de vil bli oppfattet, hva særlig venner og familie vil tenke, om de syns det er for sterkt, for vanskelig, støtende, umoralsk, osv. Ord du har jobbet nitid med i tre år mister mye av kraften sin i egne øyne og det er vanskelig å forutse virkningen de vil ha på andre.
I lys av dette gjorde jeg en interessant oppdagelse på torsdag. Det var premiere på Marina Abramovic sin Skrik-film i Ekebergparken. Jeg er med i filmen, skrek ut hele sjela mi der en grå dag i august. Det var en sjelsettende og grensesprengende opplevelse for en som aldri har vært komfortabel med å gjøre noe nummer ut av seg. Mens jeg skrek kjentes det som verdens grusomste skrik, det varte og varte og var skrekkelig skingrende. Det satt i meg i flere uker. 45 år med stillhet samlet opp i ett forferdelig brøl. Foran the moment of truth var spenningen derfor stor. Ville skriket mitt ryste publikum like voldsomt som det rystet meg? Jeg satt der mer og mer urolig. Det gjør noe med kroppen å lytte til det ene skriket mer hjerteskjærende enn det andre. Det skaper uro, behov for å handle, hjelpe, trøste, blåse på, flykte. Så var ansiktet mitt plutselig oppe på det store lerretet, og dette skriket som har fylt meg siden august, gjorde det inntrykk? – Nei. Det var bare et bitte lite skrik. Og hun som skrek var blek. Hun syntes nesten ikke, hørtes nesten ikke. Hun druknet blant 269 andre skrikere i alle aldre, farger, fasonger og fremtoninger. Det var underlig, nesten litt trist. Men det lærte meg at det ikke er så farlig å lage lyd. Der er alltid noen som lager høyere. Det er ikke skummelt, det er bare vanskelig å bli hørt.

970366_10201309970302624_1832598755_n

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..