Om gruvearbeid, paradiser og bok #to

Den vanskelige andreboka er vel verdenskjent. Jeg begynte å skrive på min allerede 4. oktober i fjor, den dagen Om hvor langt det er til Ullern ble antatt, mer enn tre måneder før den kom ut. Jeg sto der som en rein og skjær vulkan av glede og tro og nytt mot, sto oppå taket av jobben min og hylte av glede, grein litt også, ut over Grønland, og det sa pling!
et her-er-en-historie-til-pling! Så begynte jeg å skrive. Og på så mange vis er det lettere. Ullern ble til uten å ha en bok-tanke i bånn, den ble nærmest skrapt frem, plukket ut av en haug på hundrevis av dikt, limt sammen og knadd og elta og forkastet og skrevet på nytt og på nytt i månedsvis, et nesten utmattende arbeid. Men 4. oktober sa det pling for en helt annen type prosess, for en hel historie med hale og hode og innhold i mellom. En klar plan. Det var bare å hive seg svalestups ut, selvsagt i nytt hardt arbeid, ny søvnløshet, uro, tro og utro, måneder med beinhardt gruvearbeid inni hodet og hjertet mitt.

For dikt kommer ikke flyvende inn på ferdige vakre ark, som små papirfly fra fremmede om natten. De må hakkes ut med hammer og meisel fra alt opplevd, sett, tenkt, erfart, observert, luktet, smakt, ledd, grått, fryktet, begjært, mistet, fått, vokst på og blødd. Det er i sannhet gruvearbeid. Romstering langt under overflaten, alle sanser skarpt konsentrert om det som befinner seg der. Hvilke ord det har i seg.

 

Så kommer jeg opp en lys morgen og går forsiktig rundt et paradis noen unger har lagd med kritt på fortauet utenfor verandaen. Sågar har en av dem gitt seg selv en egen start nesten helt ved mål. Og jeg kjenner inni meg at det ikke skal regne den dagen, kjenner hvor heldig jeg er som får lov å streve med det jeg så inderlig elsker å streve med.

Kjenner at mye er lett og frydefullt med bok nummer to, mens kanskje fallhøyden er større, uten at det ikke gjør noe. For plutselig er det ikke det å bli ferdig som er det aller viktigste, men å få lov å være inni drømmen enda en stund. Være der så lenge jeg vil. Hoppe til.

bilde 1 (12)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..